PöttyösLábos

PöttyösLábos

Igazi klasszikus mézespuszedli szilvalekvárral töltve

2017. december 14. - pöttyöslábos

Nyáron voltunk bográcsos szilvalekvárt főzni, de sokáig fel sem bontottuk az üveget, amit kaptunk, tartogattam valami finom sütihez. Amikor belefutottam ebbe a receptbe, gondoltam, ez a mézespuszedli pont jó lesz, hogy megkóstoljuk végre. Isteni lett, tényeg klasszikus puszedli, jó bele bármilyen sűrű lekvár. Nagyon jó rajta a csokibevonat, de lehet, hogy legközelebb cukormázzal fogom megpróbálni, úgy talán még klasszikusabb lenne.

Mézespuszedli szilvalekvárral

20171205_142907_resized.jpg

Hozzávalók (Kb. 15 darabhoz):

  • 30 dkg liszt (én teljeskiőrlésűből csináltam)
  • 10 dkg darált dió
  • fél csomag sütőpor
  • 1 lapos evőkanál mézeskalácsfűszer-keverék vagy fahéj
  • 1 evőkanál tejfől
  • 5 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 2 tojás sárgája
  • 12 dkg méz
  • 10-15 dkg lekvár

 

Egy nagyobb tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd a szilvalekvár kivételével az összes többit is hozzáadjuk, alaposan összegyúrjuk és gombócot formázunk belőle. Fóliával letakarva hűtőbe tessszük fél-egy órára. 

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztából diónyi golyókat gyúrunk szétlapítjuk őket és egy kiskanál lekvárt teszünk a közepére, nagyjából így:20171203_134228_resized.jpg

Ekkor a körlap széleit felhajtjuk és óvatosan gombócot formázunk belőle. Ha egy-egy repedésen egy picit kilátszik a lekvár nem akkora baj, ezért fontos viszont sűrű lekvárt használni a recepthez.

A gombócokat sütőpapíros tepsire tesszük és 10-15 perc alatt megsütjük. Ha kihűltek a puszedlik, gőz fölött megolvasztott csokiba mártjuk őket, majd visszatesszük a sütőpapírra. Ha ünnepibbé akarjuk tenni, lehet szórócukorral, kandírozott gyűmölccsel, egy fél dióval díszíteni:

20171203_180651_resized.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://pottyoslabos.blog.hu/api/trackback/id/tr6913499555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása