Decemberben rengeteg mindenhez jól jöhet a cukrozott narancshéj (moszkauer, karácsonyi parfé vagy fagyi, kekszek, karácsonyi müzli stb.). Sok helyen lehet kapni cukrozott narancs- és citromhéjat is, de ha úgyis eszünk narancsot és megmarad, érdemes otthon is megpróbálni, elég hangulatos decemberi elfoglaltság, ha éppen nagyon ráérünk és karácsonyi hangulatba akarunk kerülni. Ha hosszabb csíkokra vágjuk a narancshéjat, csokiba mártva ajándék is lehet belőle.
Cukrozott narancshéj
Hozzávalók:
- 10 narancs héja (kezeletlen, vagy forró vízben áztatott)
- fél kg cukor
- fél liter víz
A narancsokat próbáljuk úgy meghámozni, hogy minél nagyobb darabokat kapjunk. A héjdarabokból egy éles késsel kivágjuk a fehér részt (nem kell tökéletességre törekedni), majd tetszés szerinti méretű kockákra vagy csíkokra vágjuk.
Vizet forralunk egy lábasban, majd forráskor beledobjuk a narancshéjat.
2 percig forraljuk, azután leöntjük a vizet, újat forralunk és ismét 5 percig forraljuk a narancshéjakat. Ezt még kétszer megismételjük, vagyis összesen négyszer forraljuk meg a narancshéjat. Ha negyedszer is leszűrtük, félretesszük.
A cukrot és a vizet felforraljuk az eddig használt lábasban, beleszórjuk a narancshéjat és kis lángon egy órát főzzük, amíg áttetsző lesz. Ekkor leszűrjük. Kb. 20 dkg cukrot szórunk egy tálcára, ráboratjuk a narancshéjat, és beleforgatjuk, hogy mindenhol érje a cukor. Másnap már használhatjuk.