Egy régi szakácskönyvben találtam ezt a receptet több, mint tíz évvel ezelőtt. Azóta minden évben elkészítem Mikulásra vagy karácsonyra. Nagyon gyorsan megvan és egy füst alatt két gasztroajándék is elkészül. Azonkívül a narancsillattól rögtön karácsonyi hangulat lesz. :) A narancsdzsem felhasználására később jön majd egy-két jó kis recept, addig mehet kalácsra vagy pirítósra, kekszbe.
Angol narancsszörp és dzsem
Hozzávalók:
- 5 narancs (kezeletlen vagy forró vízben áztatott)
- 1 citrom
- 1 kg cukor
- 1 liter víz
A cukrot és a vizet egy lábasba öntjük, kevergetve melegítjük, amíg a cukor felolvad, majd felforraljuk. Egy-két percig forrni hagyjuk. Közben a narancsokat és a citromot négyfelé vágjuk és konyhai robotgépben vagy turmixgépben összedaráljuk, valahogy így:
Igyekezzünk, hogy ne maradjanak túl nagy darabok a darálékban. Így néz ki valahogy:
Az elkészült szirupot még forrón ráöntjük a darált gyümölcsökre és lefedve egy napig állni hagyjuk. Másnap leszűrjük, kis nátrium-benzoátot keverünk bele és üvegekbe töltjük. A visszamaradt cukros gyümölcshöz még 30 dkg cukrot adunk, felforraljuk és üvegekbe töltjük. A végeredmény gyönyörű: