Régimódi cukrászdákhoz illő édesség, utoljára a Szalayban láttam, a Kossuth térnél. Nagyon könnyű elkészíteni és szuper ajándék, a narancs és a csoki miatt pedig karácsonyi hangulatú. Sokféle receptet találni, ez Stahl Judittól van és szerintem tökéletes. Én a narancshéjat is otthon csináltam hozzá, hamarosan felteszem a receptjét.
Moszkauer
Hozzávalók (kb. 15 nagyobb darabhoz):
- 10 dkg apróra tört dió
- 5 dkg cukrozott narancshéj apróra vágva
- 5 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 5 evőkanál tejszín
- 3 dkg fehér vagy teljes kiőrlésű liszt
Olyan gyorsan készen van a süti tésztája, hogy a legjobb, ha először előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A cukrot, a vajat és a tejszínt egy kislábasban összeolvasztjuk, majd forrásig melegítjük. A képen van egy kis dió is a lábosban, az megtévesztés, véletlenül szórtam bele. :)
Amint felforr, elzárjuk a lángot és belekeverjük a diót, a narancshéjat és a lisztet, és jól elkeverjük. Készen is van a tészta. Elég folyósnak tűnik, de nem baj, ilyennek kell lennie. Nekem volt, hogy óvatosságból több lisztet tettem bele egy picivel és nem tett jót neki. Sütőpapírral kibélelt tepsire lapos evőkanálnyi adagokat rakunk és a kanál hátával kisit lelapítjuk őket, hogy korongokat kapjunk.
Fontos, hogy egy ujjnyi helyet kihagyjunk a sütik között, mert előfordul, hogy szétterül sütés közben. 10-12 perc alatt megsütjük a moszkauereket. Még lágynak tűnnek egy kicsit, de pár perc múlva megszilárdulnak és könnyen leszedhetők a sütőpapírról. Közben gőz fölött megolvasztunk 10 dkg étcsokit és a kész sütemények alját belemártjuk. Én ezt kézzel szoktam, maszatos lesz tőle az ember, soha nagyobb bajt. :) A csokis felével felfelé visszatesszük a sütiket a sütőpapírra és megvárjuk, amíg megdermed. Nagyon jól néz ki, ha készen van, celofánzacskóba érdemes csomagolni.